De Cao voor Opticiens in België voor 2024

Wat Werkgevers in de optiek Moeten Weten

In België bestaat er momenteel geen specifieke cao voor opticiens. Werkgevers in de optieksector moeten daarom afgaan op het Paritair Comité (PC) om de arbeidsvoorwaarden en minimumlonen te bepalen. Hier leggen we uit hoe je dit kunt doen en waar je op moet letten bij het aannemen van een opticien.

Wat is een Paritair Comité?

Een Paritair Comité (PC) is een orgaan waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn en dat overleg pleegt over de arbeidsvoorwaarden binnen een bepaalde sector. Hoewel een PC geen eigen cao’s heeft, is het essentieel om te weten tot welk PC jouw bedrijf behoort om de juiste minimumlonen en arbeidsvoorwaarden te kunnen toepassen.

Hoe Bepaal je het Juiste Paritair Comité?

Omdat er geen specifieke cao opticien is, moet je als werkgever kijken naar de taken die je opticien zal uitvoeren. Het Paritair Comité waartoe je behoort, hangt af van deze taken. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

  1. Identificeer de taken: Bepaal welke specifieke taken je nieuwe opticien zal uitvoeren binnen jouw bedrijf. Dit kan variëren van oogmetingen en brillen aanpassen tot klantenservice en administratieve taken.
  2. Zoek het juiste Paritair Comité: Afhankelijk van de taken van je werknemer, moet je bepalen welk PC van toepassing is. Dit is te vinden via de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO).
  3. Bepaal de minimumlonen: Binnen het juiste Paritair Comité kun je de geldende minimumlonen en arbeidsvoorwaarden raadplegen. Dit helpt je om te voldoen aan de wettelijke vereisten en zorgt ervoor dat je een eerlijk loon betaalt.

Wat als Er een Cao Wordt Overeengekomen?

Mocht er in de toekomst een cao door de beroepsvereniging voor opticiens worden afgesproken, dan zul je naar deze cao moeten kijken. Een cao opticien die specifiek voor opticiens is opgesteld, zal duidelijke richtlijnen geven over de lonen en arbeidsvoorwaarden binnen de optieksector. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van dergelijke ontwikkelingen, aangezien een opticien cao meer specifieke en mogelijk gunstigere voorwaarden kan bevatten.

Conclusie

Hoewel er momenteel geen specifieke cao opticien is, kun je door het juiste Paritair Comité te raadplegen de relevante arbeidsvoorwaarden en minimumlonen bepalen. Het is cruciaal om de taken van je opticiens goed in kaart te brengen om het juiste PC te identificeren. Blijf ook op de hoogte van eventuele nieuwe cao’s die door de beroepsvereniging kunnen worden afgesproken, aangezien een opticien cao je veel duidelijkheid en specifieke richtlijnen kan bieden.

Heb je vragen of heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste Paritair Comité? Neem dan contact met ons op voor professioneel advies en ondersteuning in het naleven van de cao opticien richtlijnen.

misschien vind je deze blogs ook interessant

De Cao voor Opticiens in België voor 2024

Hoe Dagelijks te Bouwen aan je Carrière als Opticien/Optometrist

De 5 burn-out triggers in de optiek

Klaar om jouw match te vinden?