Wat verdien jij?
Ben je benieuwd of jouw loon als opticien / optometrist marktconform is? In 2025 speelt het loon van een opticien of optometrist een grotere rol dan ooit. Hier ontdek je alles over het opticien loon, het loon van een optometrist, en wat ervoor zorgt dat sommige mensen meer verdienen dan anderen. Ontdek hier of jouw loon als opticien / optometrist marktconform is.
1. Hoeveel verdient een opticien in 2025?
Een startende opticien verdient vaak rond het minimumloon, terwijl een ervaren professional met jarenlange expertise een aanzienlijk hoger uurloon krijgt. Het loon van een opticien met meer dan 10 jaar ervaring kan wel 20% hoger liggen dan dat van een beginner.
2. Het belang van je opleidingsniveau
Heb je een gespecialiseerde opleiding afgerond of extra certificeringen behaald? Dit kan een groot verschil maken in je loon. Vooral het loon van een optometrist of orthoptisten stijgt aanzienlijk met aanvullende kwalificaties.
3. Specialisaties die je salaris boosten
Specialisaties in bijvoorbeeld low vision of contactlezen maken je waardevol. Hierdoor stijgt je loon als opticien / optometrist. Werkgevers zijn bereid meer te betalen voor specifieke expertise, omdat het hen helpt hun klanten beter te bedienen.
4. Locatie maakt het verschil
Misschien iets waar je niet meteen aan denkt, is de locatie. Ook dit heeft een invloed op je salaris. In stedelijke regio’s zoals Antwerpen, Gent of Brussel ligt het loon van een opticien vaak hoger dan in kleinere steden. Dit geldt ook voor het uurloon van optometristen: grote steden bieden doorgaans betere vergoedingen, vaak vanwege een hogere concurrentie en een groter tekort aan medewerkers.
5. Werken voor een keten versus een zelfstandige optiekzaak
Werk je voor een grote keten of een kleinere zelfstandige zaak? Grotere bedrijven hebben vaak vaste loonstructuren, terwijl kleinere optiekzaken flexibelere salarissen bieden. Dit heeft invloed op zowel het loon van een opticien als dat van een optometrist. Bij een zelfstandige zaak is dit loon vaak bespreekbaar terwijl je bij een keten een vaste barema te volgen hebt.
6. Extralegale voordelen: meer dan alleen je loon
Bovenop je basissalaris kunnen extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of bonussen je totale compensatiepakket flink verbeteren. Dit geldt niet alleen voor je opticien loon, maar ook voor het loon van een optometrist. Dit maakt het lastig om lonen echt goed te kunnen vergelijken. Een brutoloon zegt dus zeker niet alles.
Wil je weten of jouw loon marktconform is?
Contacteer ons gerust via mail hilde@eyematch.be of bel naar 0472538309 .
Wij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en professioneel inzicht te bieden in jouw optimale salaris in de optieksector.